Thanks Giving!

Thứ năm vừa rồi là một ngày rất quan trọng trong tục lệ của người phương Tây đấy. Đố các bạn biết đó là ngày gì nào? Chính là ngày Lễ Tạ ơn đấy các bạn ạ!

Lễ Tạ ơn thường được tổ chức với một buổi tiệc buổi tối cùng với gia đình và bạn bè. Tại Canada và Hoa Kỳ, nó là một ngày quan trọng để gia đình sum họp với nhau, và người ta thường đi xa để về với gia đình. Người ta thường được nghỉ bốn ngày cuối tuần cho ngày lễ này tại Hoa Kỳ: họ được nghỉ làm hay học vào ngày thứ Năm và thứ Sáu của tuần đó. Lễ Tạ ơn thường được tổ chức tại nhà, khác với ngày Lễ Độc lập Hoa Kỳ hay Giáng Sinh, những ngày lễ mà có nhiều tổ chức công cộng (như đốt pháo hoa hay đi hát dạo). Tại Canada, nó là một cuối tuần ba ngày, người ta thường được nghỉ vào ngày thứ Hai thứ nhì của tháng 10 mỗi năm.

Tại Hoa Kỳ, người ta thường tưởng nhớ đến một bữa ăn tổ chức trong năm 1621 giữa người da đỏWampanoag và nhóm Pilgrim đã di cư tại Massachusetts. Nhiều chi tiết của câu chuyện là truyền thuyết được đặt ra trong những năm 1890 và đầu thế kỷ 20 để tạo một biểu hiện sự đoàn kết quốc gia sau Nội chiến Hoa Kỳ cũng như để đồng hóa các người nhập cư.

Tại Canada, Lễ Tạ ơn là một cuối tuần ba ngày. Trong khi ngày Lễ Tạ ơn nằm vào ngày thứ Hai, người Canada có thể ăn buổi tiệc trong bất cứ ngày nào trong ba ngày cuối tuần đó. Việc này thường dẫn đến việc ăn một buổi tiệc với nhóm người này hôm này, rồi với nhóm khác hôm kia.

Từ cuối thập niên 1930, mùa mua sắm cho Giáng Sinh tại Hoa Kỳ chính thức bắt đầu khi ngày Lễ Tạ ơn chấm dứt. Tại Thành phố New York, cuộc diễu hành Lễ Tạ ơn của Macy được tổ chức hằng năm vào ngày này tại Manhattan. Diễu hành thường có nhiều khán đài với nhiều chủ đề, có bong bóng lớn hình các nhân vật trên TV và các ban nhạc từ những trường trung học. Diễu hành này lúc nào cũng kết thúc với một Ông già Nôen. Có nhiều cuộc diễu hành khác tại nhiều thành phố khác.

Trong bài viết này, chúng ta sẽ cùng tìm hiểu xem họ đă, đang và sẽ ăn gì trong những ngày như thế này nhé:

Thanks Giving 1

Stuffing/dressing

( November 7, 2013 )

It’s funny how you can keep eating this stuff, helping after helping, and never notice how much you’ve actually eaten. The best stuffing recipes are slightly dry, crumbly and heavy on the bread. Need a time saver? Stovetop stuffings are just as good as some homemade recipes, if not better.

Thanks Giving 2

Turkey

( November 7, 2013 )

Nature’s sleeping aid. Deep-fried turkeys seem to be all the rage these days, and it is no wonder. The frying oil locks in the turkey’s moisture, making for incredibly juicy and tender meat. With the help of flavor injectors like mesquite barbecue, you might not even need gravy.

Thanks Giving 3

Mashed potatoes

( November 7, 2013 )

Unlike the stuffing, you can’t really lose track of how much mashed potatoes you’ve eaten (it hits you like a ton of bricks). Simplicity is the best guideline for mashed potato recipes, but if you feel your Thanksgiving dinner is too standard, you can dress them up with garlic, cheese, bacon or just about anything.

Thanks Giving 4

Ham

( November 7, 2013 )

Not everyone likes turkey. A glazed, spiral cut ham can add visual appeal to a Thanksgiving table and, when paired with a honey dijon sauce, can become one of the holiday’s most beloved dishes.

Thanks Giving 5

Caesar salad

( November 7, 2013 )

It’s a great way to start off your holiday meal – a salad with a little bit of a kick.

Thanks Giving 6

Cranberry

( November 7, 2013 )

It doesn’t look natural. It’s loaded with sugar. It’s made from cranberries. Yet, these facts do nothing to explain our fascination with the mysterious, gelatinous substance. If you cut it up and eat it with your turkey, it’s like having dessert before you finish your meal.

Thanks Giving 7

Pumpkin pie

( November 7, 2013 )

Homemade or store-bought, it wouldn’t be fall without pumpkin pie.

Thanks Giving 8

Rolls/bread

( November 7, 2013 )

With so much cooking and preparation, it’s hard to give a lot of attention to the rolls. But don’t skimp on this one. Bread serves many purposes at Thanksgiving, including soaking up gravy and cleansing taste palates between different foods.

Thanks Giving 9

Coffee cake

( November 7, 2013 )

Not everyone wants pie after dinner. For folks who want to relax with a cup of coffee or tea, a slice of homemade coffee cake hits the spot.

Thanks Giving 10

Green bean casserole

( November 7, 2013 )

Green beans are not the most enticing thing at the Thanksgiving table. Neither is casserole. However, with their powers combined, the green bean casserole becomes an unexpected favorite. You may not have leftovers of this.

Thanks Giving 11

Bread pudding

( November 7, 2013 )

A great dessert for the holidays – sweet, but not TOO sweet. Best served warm, and ala mode if you like.

Thanks Giving 12

Turducken

( November 7, 2013 )

Not a fowl play. What is it? Turkey… stuffed with duck… stuffed with chicken. Have you ever had all three at the same time? It’s something to try.

Thanks Giving 13

Mincemeat pie

( November 7, 2013 )

A true Thanksgiving delicacy

Trên đây là 13 món ăn mà mình muốn giới thiệu để các bạn có thể hình dung ra những gì mà người dân các nước phương Tây thường dùng trong dịp lễ Tạ ơn, àh không, họ sẽ dùng những món ăn này trong các dịp đặc biệt. Khi tìm hiểu thêm về những món này, các bạn chắc chắn sẽ có thêm nhiều vốn từ về món ăn, nấu nướng cũng như về lễ hội.

Chúc các bạn thành công!

[nguồn: DailyPress]

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments